marți, noiembrie 10, 2015

Miciile vicii ale imobilelor

Vanzatorii nu mai pot ascunde micile vicii ale imobilelor lor. Un nou tip de evaluare le deconspira “defectele”

Din cauza cladirilor tot mai vechi din Romania si a structurii tot mai subrede, romanii sunt din ce in ce mai sceptici atunci cand vor sa cumpere o casa, mai ales din cauza diverselor vicii ascunse, cum ar fi inexistenta unui sistem de prevenire a incendiilor, incapacitatea de acces la sistemul defect de tevi sau posibilitatea de condens in sezonul rece.

Astfel, tot mai multi romani au inceput sa apeleze la un nou tip de evaluare, si anume inspectia tehnica imobiliara, o procedura foarte raspandita in vestul Europei, S.U.A. si Canada, care-i ajuta pe cumparatori sa cunoasca obiectiv si detaliat aspectele tehnice, economice si zonale legate de cladirea pe care vor s-o achizitioneze, sa evite posibile cheltuieli de reparatie, sa afle cum conditiile meteorologie si seismice pot afecta structura casei si care sunt caracteristicile de securitate care lipsesc. De cealalta parte, raportul de evaluare il ajuta pe vanzator sa cunoasca detaliat avantajele proprietatii, iar detinand toate aspectele de ordin tehnic, economic si zonal, acesta poate argumenta si justifica pretul pe care-l propune cumparatorului. Totodata, in caz ca inspectia tehnica a imobilului prezinta probleme majore ale cladirii, proprietarul are timp sa le remedieze pana la vanzare, iar aceasta procedura se adreseaza deopotriva si cladirilor noi, care pot prezenta unele “defecte din fabrica” nedepistate, cum ar fi inundarea subsolului sau probleme la sistemul de instalatii.

“Au existat foarte multi cumparatori care au achizitionat un imobil aparent in regula, iar dupa putin timp de la achizitionare, noii proprietari au inceput sa identifice diverse vicii si defecte ale imobilului: sistemul de tevi nu era unul solid, subsolul era inundat, terasa nu era izolata, nu exista un sistem de prevenire a incendiului etc. In Occident, fie in vestul Europei, Statele Unite sau Canada, nu prea mai exista persoane care sa cumpere in necunostiinta de cauza. Acestia apeleaza la un specialist care inspecteaza foarte bine cladirea si ii ofera un raport complet cu toate punctele slabe ale imobilului, astfel incat sa poata refuza cumpararea lui pe motive tehnice sau sa poata negocia un alt pret cu vanzatorul, in care sa fie incluse si costurile de reparatii. Inspectia tehnica a imobilului nu se adreseaza numai cladirilor vechi, ci si celor noi, deoarece nu putine au fost cazurile in care si acestea au prezentat unele vicii pe care un ochi neavizat nu a putut sa le identifice”, explica ing. Marius Panuta, directorul Like Consulting.

Fiecare analiza din intreg raportul va fi insotita de un memoriu tehnic semnat si stampilat de experti in domeniul tehnic, certificati prin diplome recunoscute la nivel national.

Niciun comentariu: