miercuri, ianuarie 09, 2013

Avertisment de la medici


Producătorii ne îndoapă cu ŞORICI. Adevărul despre emulsia din piele, cea mai oribilă invenţie a industriei cărnii. 
Pielea de porc este cel mai ieftin înlocuitor de carne. Puţini conştientizează că 80% dintr-un produs poate fi şorici 
Mâncăm mai ales piele de porc opărită. E definiţia şoriciului şi n-o să vă vină să credeţi câtă piele plină de colesterol îngurgităm fără să ne dăm seama. În crenvurşti, emulsia de şorici poate ajunge la 80%. Acest ingredient ieftin e o matrice ascunsă în mezeluri, cârnaţi, chiar şi-n salamuri şi jambon. E notat pe etichetele scrise mărunt, dar n-o să vi se dezvăluie niciodată cantitatea de piele din produs. Ca să se diferenţieze, o firmă românească de produse din carne a scris pe baconul său: "Garantat. Nu conţine şorici". 
Pateu de pasăre din piele de porc 
Se dizolvă şi rezultă o pastă transferată direct spre liniile de producţie ale mezelurilor sau chiar spre pateuri. Este cel mai ieftin înlocuitor de carne şi e un substitut ca şi apa cu care se injectează semipreparatele. Ştiaţi că există pateuri de pasăre în care principala materie primă este pielea de porc? Se deduce uşor dacă citiţi eticheta, unde şoriciul este trecut primul. "La crenvurşti şi parizer pui atâta şorici cât de ieftin vrei să iasă produsul. Unii reglează cantitatea în funcţie de preţul pe care vor să-l scoată. N-are nicio legătură cu reţetele originale, totul e o iluzie cu aspect de produs autentic", ne dezvăluie o sursă din industria cărnii. 
Şi mai tare e că denumirea de şorici, cunoscută de tot omul, e camuflată pe etichete sub alte denumiri: "hidrolizat proteic" sau "proteină colagenică". Să ţineţi minte, ceea ce mâncaţi e piele. 
Medicii avertizează asupra pericolului pe care acesta îl reprezintă. Dr. Gh. Mencinicopschi este tranşant: şoriciul creşte colesterolul în exces şi provoacă guta. "Este o proteină cu valoare biologică foarte scăzută. Nu hrăneşte şi este indigest", explică specialistul. Şoriciul e colagen. Prin metabolizare, după ce a fost ingerat, se transformă în acid uric, de unde şi pericolul pentru sănătate. "Recomandarea mea fermă: citiţi etichetele. Cu cât vedeţi <şorici> menţionat mai la începutul reţetei cu atât e în cantitate mai mare în produsul respectiv", a mai declarat dr. Mencinicopschi. 

Descoperirea ANPC: mai multă piele decât carne 
Românii consumă anual 9-10 kg de mezeluri, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Române a Cărnii. Nutriţioniştii afirmă că unii producători adăugă şorici, apă, grăsime şi tendoane în cantităţi mai mari decât ingredientul de bază, carnea. Acest aspect apare şi în raportul de activitate al ANPC, prezentat în luna mai, potrivit căruia o mare parte dintre alimentele vândute în comerţ sunt falsificate, adică nu respectă normele de conformitate (şi etichetare) impuse de legislaţie. 
Deşi pe etichetă carnea este ingredientul principal al multor preparate, analizele realizate de ANPC au arătat că aceste alimente conţin doar "resturi de ţesut muscular". Produse ca parizerul, crenvurştii, salamul de vară aveau un conţinut de proteine mai mic cu 2% faţă de prevederile legale, semn că la prepararea lor s-a folosit foarte puţină carne. De exemplu, un parizer "de curcan" conţinea de fapt emulsie de şorici şi slănină de porc. 

75% din preparatele consumate anual de români reprezintă mezeluri ieftine sau medii. În acestea şoriciul este la putere


Niciun comentariu: